Çene Cerrahisi

 Çene Cerrahisinde Yapılan Operasyonlar Nelerdir?
  • Diş çekimi
  • Abse ve kist operasyonları
  • Gömük Diş Operasyonları
  • Kemik Ogmentasyonları
  • Kist ve Tümör Operasyonları
  • Protez Öncesi Cerrahi Operasyonlar
  • Implant Cerrahisi
  • Rezeksiyon
  • 20 Yaş Diş Operasyonları
  • Greftleme

Kist Operasyonları (Apikal Rezeksiyon) hangi durumlarda yapılıyor?

– Diş kökünün çok fazla eğri veya tıkalı olup, kanal tedavisi’nin tam yapılamaması durumlarında,

– Kanal tedavisi sırasında kanal aletinin kırılması durumunda, kırılan aletin mutlaka çıkarılması gerekiyorsa, aleti çıkarmak amacıyla,

– Diş üzerinde çıkarılamayan bir restorasyonun (porselen gibi) varlığı nedeniyle kanal tedavisinin yapılamadığı durumlarda,

– Dişlerin kök ucunda kist veya kronik bir abse varlığında,

– Yapılmış kanal tedavisine rağmen hastanın ağrısının devam ettiği durumlarda,

– Diş kökünün kemik içerisindeki 1/3 uç kısmının kırıldığı durumlarda.

Gömük diş ne demektir?


Sürme zamanı geldiği halde çene kemiği içinde kalıp normal konumunu alamayan dişlere “gömük dişler” adı verilir. En sık olarak 20 yaş (akıl) dişleri gömük kalmaktadır. Bunları takiben kanin yani köpek dişleri sık olarak çene kemiği içerisinde gömülü kalabilmektedir. Gömülü kanin dişleri genellikle üst ön bölgedeki kesici dişlerin köklerinde erimeye veya diş dizisinde bozukluğuna yol açabilmektedirler. Bazı durumlarda gömülü kanin dişleri Ortodontik tedaviyle olması gereken konumlarına sürdürülmektedir. Fakat bunun mümkün olmadığı durumlarda diğer dişlere zarar veriyorsa çekilmeleri gerekmektedir.

dis-sagligi

Gömülü dişlerin çekilmesini gerektiren durumlar nelerdir?

1- Çürük: 20 yaş dişleri konum olarak çok geride oldukları için ve genellikle düzgün doğrultuda süremedikleri için temizlik ve bakımları daha zor, bu sebeple çürümeleri daha kolaydır. Bu dişler çürüdükten sonra ise çok geride olmalarından dolayı tedavileride zordur. Ayrıca diğer dişlerden çok daha değişik olan kök kanalı yapıları sebebiyle kanal tedavisi de çoğu durumda uygulanamamaktadır. Bu sebeplerden dolayı çürük sonucu oluşabilecek ağrı, apse ve ağız kokusu gibi durumları önlemek amacıyla çekimleri tercih edilmektedir.

2- Büyük azı dişine etkileri: 20 yaş dişleri genellikle düzgün pozisyonda süremedikleri için çevrelerindeki besin artıklarının birikimiyle veya yanındaki büyük azı dişine uyguladıkları basınçla komşu dişte de madde kaybı ve çürüklere sebep olabilmektedirler. Bu şekilde zarar verebilme potansiyeline sahip 20 yaş dişlerinin de çekilmeleri gerekmektedir.

3- Perikoronitis: (çevre dişeti inflamasyonu) 20 yaş dişleri kısmen gömük kaldıkları durumlarda üstündeki diş etiyle arasında biriken bakterilerin yol açtığı bir enfeksiyon gelişebilir. Bu esnada yüzde şişme, ağız açmada zorluk, ağrı, ağız kokusu, lenf bezlerinde şişlik ve ateş gibi durumlar görülebilir.

4- Dişlerde çapraşıklık: 20 yaş dişleri normal pozisyonda süremediklerinde, sürme esnasında dişlere uyguladığı basınç sebebiyle diğer dişlerde de hareketliliğe yol açabilir ve diş dizisinde çapraşıklık gibi durumlara rastlanabilir.

5- Ağrı: 20 yaş dişleri normal pozisyonlarında süremediklerinde yan dişlere uyguladıkları basınçla ağrıya yol açabilmektedirler.

6- Kist oluşumu: 20 yaş dişleri tam olarak gömülü oldukları veya kısmen gömülü oldukları durumlarda bazı hastalarda kist oluşumuna sebep olabilmektedirler. Bu durum muayene esnasında hekiminizin çekeceği panoramik röntgenle teşhis edilebilmektedir.

7- Yanak Isırma: çok sık rastlanılmasa da 20 yaş dişleri genelde normal pozisyonda süremediklerinden hastalarda yanak ısırma ve mukozada yaralanma şikayetlerine sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda da 20 yaş dişlerinin zaten normal fonksiyon görmediklerinden alınmaları uygundur.

Çenelerde dişlere bağlı ve dişlere bağlı olmayan sebeplerle kistler görülebilmektedir. Kistler çene kemiğini eriterek madde kaybına ve çene kemiğinin zayıflamasına sebep olurlar. Tedavi edilmediklerinde ilerleyerek çenelerde kırıklara, estetik ve fonksiyonel bozukluklara neden olurlar. Zamanında teşhis edilebilmeleri için diş hekimize 6 ayda bir panoramik röntgen çektirerek muayene olmanızda fayda vardır.

Yirmi yaş dişleri hangi durumlarda çekilir?

Ağzımızda en son süren dişler yirmi yaş dişleridir. Genelde 17 ile 25 yaşları arasında sürmeye başlar ve yirmili yaşlarda sürdükleri için bu isimle veya akıl dişi olarak da adlandırılırlar. Bazı kişilerde ise doğuştan hiç yirmi yaş dişi oluşmayabilir. Dolayısıyla bu kişilerde yirmi yaş dişleri hiçbir zaman sürmez. Eğer doğru pozisyonda sürerlerse ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca yoktur. Ancak bazen de bu dişler oluştukları halde sürme problemleri meydana gelir yani süremezler ve gömülü kalırlar. Çene kemiğine kaynamış ve anormal pozisyonlu bir dişin ileride yol açacağı zararlar göz önüne alınarak çekimine karar verilebilir. Diş arkındaki yer darlığı durumlarında yirmi yaş dişinin sürmesi diş eti-kemik ve diğer komşu diş engeline takılabilir.

Hiçbir rahatsızlık vermese de kötü pozisyonlu bir yirmi yaş dişi niçin çekilmelidir?

-Kötü pozisyonlu yirmi yaş dişleri enfeksiyon için bir odak teşkil eder. Bu enfeksiyon herhangi bir zamanda ağrı ve şişme ile kendini gösterir.

-Yirmi yaş dişleri, fırçalama ve diş ipiyle çok zor temizlenirler. Zamanla çürümeye yol açan bakteri ve yiyecek artıkları bu bölgede toplanarak dişleri çürütür ve dolgu ile restore edilmezse dişler kısa zamanda enfeksiyona neden olurlar.

-Bu bölgede biriken bakteri ve yiyecek artıkları kötü ağız kokusuna sebep olurlar.

-Diş eti altında anormal pozisyondaki gömük dişler diğer dişlerin sıkışmasına ve hareketine yol açarak dişlerde çarpıklıklara neden olurlar.

-Ayrıca gömülü dişin üzerini kaplayan diş etinin altına toplanan bakteriler enfeksiyona yol açar.

Operasyon sonrası bakım nasıl olmalıdır?  

• Operasyon yeri kurcalanmamalıdır. Yoksa ağrı, enfeksiyon veya kanama meydana gelebilir.

• İlk 24 saat operasyon yapılan tarafla çiğneme yapılmamalıdır.

• İlk 24 saat sigara içilmemelidir. Çünkü sigara içinde bulunan kimyasal maddeler kanamayı arttırıp iyileşmeyi bozar.

• Yine ilk 24 saat tükürülmemelidir. Yoksa kanama artar ve pıhtı yerinden oynayabilir.

• Pıhtı oluşumu için tampon yarım saat ağızda tutulmalıdır.

• Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon(buz) uygulayarak dolaşım yavaşlatılır ve yüzün şişmesinin önüne geçilir. Uygulama şöyle olmalıdır: 5 dakika soğuk tampon 5dakika ara, tekrar 5 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlarla devam edilir. Bu uygulama 24 saat uygulanmalıdır.

• Ağız gargarası ve diş fırçalama 24 saat sonra yapılmaya başlanmalıdır.

• İlk 48 saatten sonra eğer şişme oluşmuşsa şişmenin daha çabuk geçmesi için bölgeye sıcak uygulaması yapılmalıdır.

• Diş hekiminin verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Sormak istediğiniz bir soru mu vardı? Bize yazabilirsiniz...